Waarom doe je het niet gewoon?
Waarom doe je het niet gewoon? Waarom blijf je doen wat je doet terwijl je merkt dat je er niet vrolijk van wordt. Zomaar een paar vragen die opborrelen terwijl ik naar mensen luister. Kinderen vragen toch ook bij alles waarom en waarom doe je dat niet meer als je ouder wordt, waarom stop je met waarom vragen? Als je ouder wordt en aan het werk bent verlies je de kinderlijke nieuwsgierigheid en stop je met het stellen van goede vragen. Al vaker heb ik het in mijn blogs gehad over het stellen van goede vragen. Dus waarom doe je dat dan niet meer? Waarom doe je niet wat je leuk vindt en waar je passie ligt? Waarom?
Wanneer ben je bang om kritiek te krijgen van anderen?
Charlie Houpert zegt dat je je passie kunt ontdekken door te ontdekken wanneer je bang bent kritiek van anderen te krijgen. Je passie ligt dicht bij jezelf waardoor je de kritiek die je daarop krijgt persoonlijk kunt opvatten. Voel je je kwetsbaar om te staan voor dat wat je doet? Dan werk je aan je passie!
Moet je eigenlijk wel zoeken naar je passie? Zit de passie niet allang in je en moet je deze alleen nog vinden? Ik ben van mening dat als je continu denkt: “ik wil weten wat mijn passie is”, dat je er nooit achter gaat komen. Als je de idee van zoeken loslaat en het laat gebeuren, het echt wel duidelijk wordt. Ga dus niet zoeken maar luister. Luister goed naar jezelf. Luisteren naar jezelf helpt je om het leven te leiden wat je wilt leiden. Het helpt je de wereld beter te gaan begrijpen waardoor je meer plezier gaat ervaren, en meer waarde gaat toevoegen aan de wereld om je heen.
Tijd voor lijstjes
Het einde van het jaar is natuurlijk ook bij uitstek het juiste moment om lijstjes te maken. Dus als je echt lijstjes wilt gaan maken, waarom dan niet een keer een lijstje met alle dingen die je leuk vindt. Maak een keer geen bucketlist, geen lijstje met dingen in je werk die je leuk vindt en dus denkt dat je passie is, nee een lijstje met allemaal dingen die je leuk vindt. Dus bijvoorbeeld, ik vind het leuk om op het hockeyveld te staan en te trainen en te coachen. Of, ik vind het leuk om lekker te koken (voor mensen die mij persoonlijk kennen, dit is een algemeen voorbeeld 😉 ). Maak een lijstje en deel deze vervolgens op in een aantal gebieden. Persoonlijk, zakelijk, financieel, sportief, spiritueel, noem maar op. Zodra je hier een onderscheid in gaat maken, ga je ook dingen helderder zien. Dus niet een lijstje met wat je nog moet doen, maar een “ik vind dit leuk lijstje”!
Goede voornemens
Lijstjes met goede voornemens hebben mijns insziens overigens niet zo heel veel zin. Denk maar eens na, wat zeg je eigenlijk met die goede voornemens? Neem als voorbeeld meer ik wil meer sporten, gezonder eten, minder drinken. Zeg je dan niet eigenlijk dat je nu niet goed bezig bent, dat je nu geen discipline hebt om dit te doen, boor je jezelf lekker de grond in, zou een lijstje dan helpen? En is dat nou net wat je niet wil doen. Iedereen wil positief leven, gezonder leven, het mooiste leven leven en vooral doen wat ie leuk vindt. Ik wel in ieder geval. Dus een lijstje heb ik wel, maar niet met goede voornemens.
December = Reflectie maand
December = dé maand om te reflecteren, ik begin voordat ik een lijstje maak met doelen, dingen die ik leuk vind, zo je wilt, goede voornemens, eerst met terug kijken naar het afgelopen jaar. Wat ging goed, wat niet, wat wil je verbeteren. Wat vaak gebeurt in December is dat er dan gedacht wordt dat het roer omgegooid moet worden en dat je 180 graden de andere kant op gaat, dat werkt niet. Je moet geleidelijk aan dingen aanpassen, voortborduren op wat je het afgelopen jaar hebt gedaan.
Eén van de doelen die ik vorig jaar heb gesteld is weer pijnvrij kunnen hardlopen en dat is gelukt! Daarop ga ik dan weer verder borduren voor volgend jaar. Dit wordt dan pijnvrij blijven en weer wat langere afstanden lopen.
Geven lijstjes en doelen stellen stress?
In de huidige maatschappij is de idee ontstaan dat als je er naar streeft om dingen beter te maken, beter te doen, dat je het dan slechter maakt, je wordt vermoeid of je krijgt er stress van. Dit is, in mijn ogen, een rare gedachte. Stress is een duidelijk signaal dat je een verkeerde weg bent ingeslagen dat je er geen energie van krijgt. Een korte periode stress kan geen kwaad, maar leef niet te lang met stress. Maak een keer geen to do lijstje, maar maak aan het einde van de dag een keer een lijstje met wat je allemaal gedaan hebt die dag! Maak een lijstje met die dingen waar je dankbaar voor bent. Dat zorgt voor positieve energie. Als je dan toch wilt opschrijven wat je allemaal nog moet, wilt, doen, doe dan een braindump. Pak een boekje, een vel papier en schrijf alles wat in je hoofd opkomt wat er nog allemaal moet gebeuren op. Dit staat uitvoerig beschreven in het boek Gettings Things Done. Een goed en praktisch boek waarin de kunst van het stressvrije werken wordt besproken. De moeite waard om te lezen en toe te gaan passen! (en nee, ik heb geen aandelen…)
De moraal van mijn verhaal
Wat is dan de moraal van mijn verhaal? Wat probeer ik nu eigenlijk te zeggen? Tja, goede vraag 😉 Wat ik probeer te zeggen is dat het heel goed is om lijstjes te maken, maar zorg dat je niet bij het maken van deze lijstjes denkt omg hoe moet ik dat allemaal doen? Begin eens met een positieve inslag van de lijstjes, niet wat allemaal nog moet, maar wat je al gedaan hebt, of wat je leuk vindt om nog allemaal te doen. Dat is toch een veel grotere motivator dat wat er allemaal nog moet gebeuren…zucht…
Neem die stap en doe het gewoon!
Motivation is the key to life, motivation is the key to learning
Geniet van de laatste dagen van dit jaar, prettige kerstdagen en een top begin van 2018! Op naar nieuwe, leuke ontwikkelingen en het mooiste leven!