Werkgeluk
Als stress het tegenovergestelde is van geluk, wat is (werk)geluk dan precies en wat kun je er aan doen om dat te bereiken? Wat is je werk “Nirvana”? Nirwana (Sanskriet निर्वाण, nirvāņa) of Nibbana (Pali) is een belangrijk begrip in het boeddhisme en verwijst naar de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden.
Uit onderzoek blijkt dat 65% van de mensen werkt om geld te verdienen, 25% saboteert de boel (werkt tegen) en minder dan 10% heeft plezier in het werk. Dat vind ik pittige cijfers. Kennelijk is ongelukkig zijn met je job een groot probleem, waar niemand echt iets aan doet. Voor mij nou juist de trigger om op zoek te gaan, wat het precies is.
Stoppen met command & control
Command & Control zorgt ervoor dat groepen mensen gesplitst worden in een groep met gezag en één zonder. Wij en zij, leiders en volgers, jij en ik, allemaal individueel. De top down benadering die ooit zo succesvol was, maar is dat nog steeds zo? Er is altijd wel iemand die je vertelt wat je moet doen, al sinds je kind bent, en die je straft voor dingen die je niet goed doet of niet kunt. Het is juist belangrijk dat mensen zich verder ontwikkelen in elke richting die ze maar wensen. Vrijheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie zijn de belangrijkste bedrijfswaarden voor werknemersgeluk.
Uit onderzoek is gebleken dat…
Verschillende onderzoeken tonen aan dat we zin, doel en een beter welzijn op het werk zoeken. We willen gehoord, gezien en beluisterd worden. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat 80% van de mensen er de voorkeur aan geeft persoonlijk erkend te worden boven het ontvangen van een persoonlijk cadeau. Geef me ruimte, tijd en persoonlijke erkenning voor wat ik doe, zeg en breng op het werk!
Een ander onderzoek wijst erop dat wanneer mensen hun hart niet op het werk brengen, ze niet hard werken. Doel, de noodzaak om goed te doen is overal. De meeste bedrijven zeggen dat ze dit belangrijk vinden en hebben een doel, maar deze is vaak door iemand anders bedacht, een extern bureau. Een hoger doel voor een bedrijf komt vaak uit de mensen zelf.
Belangrijkste assets voor een bedrijf
De meeste bedrijven zeggen dat het personeel hun belangrijkste asset is, maar hoe vaak zie je het niet gebeuren dat je in de eerste maand behandeld wordt als een koning of koningin. Daarna is het nieuwe eraf en hoor je bij de rest van het (zoals mijn vader altijd zei), klootjesvolk. Iedereen gaat vervolgens weer door in de waan van de dag en er zijn maar weinig (people) managers die het ook vol houden. In mijn beleving floreert je bedrijf een stuk beter als je gelukkige en vitale werknemers hebt.
En ik ben niet de enige die vindt dat je personeel het belangrijkste is, kijk maar eens naar de volgende citaten:
- “je hebt betrokken en gemotiveerd personeel nodig om een eersteklas product of service te kunnen bieden en een bedrijf op te bouwen dat succesvol is én blijft.”~Richard Branson~
- “Behandel je werknemers alsof je organisatie van hen afhankelijk is”~Brigitte Hyacinth~
- “You don’t build a business. You build people, and people build the business.” ~Zig Ziglar~
En nog iets wat uit onderzoeken naar werkgeluk blijkt: mensen krijgen energie van hun werk als aan bepaalde basisbehoeften wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan sociale verbinding (leuk met collega’s opschieten) en autonomie (eigen keuzes maken), aan zingeving (je voegt iets toe) en competentie (je benut je talenten).
Werkgeluk vs werktevredenheid
Psycholoog Onno Hamburger (Hamburger, O. & Bergsma, A. (2011). Gelukkig werken- Versterk je persoonlijk leiderschap) voegt er het volgende aan toe. Maak eerst onderscheid tussen werkgeluk en werktevredenheid. Mensen denken dat dat hetzelfde is, maar tevredenheid is veel passiever. Dat is hoe dingen voor je geregeld zijn, zoals secundaire arbeidsvoorwaarden. Geluk is veel pro-actiever: geeft het werk je energie?”
Werktevredenheid
Wat kun je doen om je tevredenheid aan te pakken? De betekenis van tevredenheid is: “Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is”. Als je niet tevreden bent, kun je in mijn optiek twee dingen doen, 1> niets 2> op zoek naar datgene waar je wel tevreden mee bent. Schrijf voor jezelf op waar je niet tevreden mee bent en onderzoek vervolgens waar voor jou de lat ligt van tevredenheid. Zodra je dat weet, ga er mee aan de slag!
Oefenen met de 5 aspecten van werkgeluk
In mijn vorige blog(s) gaf ik al aan dat je moet oefenen, oefenen, oefenen. Een goede oefening om te kijken of je gelukkig bent in je werk is de volgende:
Geef jezelf een score van 1-10 op onderstaande 5 aspecten
-Plezier en relaties. Hoeveel lol heb je in je werk? Om gelukkig te zijn is het belangrijk om te blijven werken aan je sociale vaardigheden, hechte persoonlijke banden en wederzijdse steun. Sociale steun helpt bij het stellen van doelen, het bereiken van doelen en het behouden van doelen.
-Voldoening. Heb je het idee dat je je kwaliteiten en talenten benut en inzet? Zit je in de flow? In flow voel je je sterk en efficiënt, op de top van je kunnen, alert, de situatie meester en totaal onbewust van jezelf.
-Zingeving. Heb je het idee dat je nuttig bezig bent voor iets groters dan jezelf? Help je andere mensen? Kun je je idealen waarmaken? Ben je intrinsiek gemotiveerd? (wat is je intrinsieke motivatie?)
– Autonomie. Autonomie is anders dan onafhankelijkheid. Autonomie betekent handelen naar eigen keuze en kan dus ook betekenen dat je autonoom bent en ondertussen afhankelijk van elkaar bent.
– Vitaliteit. Wanneer je fit bent, heb je meer energie en meer veerkracht. Voldoende slaap, gezonde voeding, vermijding van langdurige stress en voldoende beweging zijn allemaal ingangen voor een gezond en fit leven. (in mijn volgende blog zal ik het hebben over (mijn) vitaliteit in 2018).
Als je een laag cijfer scoort bij een van de aspecten, kun je daar vervolgens dieper op ingaan. Waarom geef je dit cijfer?” En vervolgens natuurlijk: “Hoe ga je dit lage cijfer in een hoog cijfer veranderen?”
Tot slot
Tot slot je eigen werkgeluk neemt toe wanneer je je aan de volgende tips houdt: besef wat de waarde is van het werk dat je doet, vermijd routine in je werk, zorg ervoor dat je af en toe een nieuwe uitdaging of doel hebt, en vooral zet je kwaliteiten in door hetgeen te doen waar je goed in bent.
En misschien nog wel belangrijker mijn tip voor de werkgevers: Geef je medewerker ruimte en afwisseling in en ondersteuning bij het werk, behandel alle medewerkers gelijk, laat medewerkers presteren en geef hen regelmatig feedback. Als werkgevers zich meer verdiepen in hun invloeden op het werkgeluk en actief met deze adviezen aan de slag gaan, ben ik ervan overtuigd dat er straks meer gelukkigere medewerkers zullen zijn.
Ik ben heel benieuwd wat jij verstaat onder werkgeluk. Leuk als je een reactie achterlaat!